
verimli ders çalışma teknikleri
Verimli Ders Çalışma Teknikleri Adım Adım
Eylül ayının gelmesiyle birlikte sonbahar mevsimi eğitim-öğretim dönemini de yanında getirdi. Bildiğiniz üzere öğrencilik geleceğin yapı taşlarının oluştuğu dönemdir. Her öğrenci bu aralığında senelerinin verimli ve başarılı bir şekilde geçmesi için planlı davranmayı yaşam tarzı durumuna getirmek zorundadır. Derslere etkili, verimli bir şekilde çalışmak başarıya giden yolda en temel faktörler arasında bulunmaktadır. Yeni dönemde kendi adına daha verimli ve etkin ders çalışacağını belirten birçok öğrenci bulunmaktadır. Hedeflerinize ulaşabilmek adına “verimli ders çalışma teknikleri” yöntemlerinin neler olduğunu öğrenerek, hayatınızı bu boyutta adapte etmeniz gerekmektedir. Verimli çalışma yöntemiyle ilgili liste aşağıda yer almaktadır.
- Hedef Belirleyin; Başarıyı yakalayabilmeniz için mutlaka amacınızın net şekilde tanımının yapılmış olması gerekmektedir. Ayrıca kişinin de bu amaca inanması gerekmektedir. Her amaç bir davranışla başlamakta ve sonuçlar ise bu davranışlarla elde edilmektedir. Plan, sadece ders çalışmak için yapılmamalıdır. Planda yapmakta yer alan en büyük özellik kendinize de zaman ayırabilmenizdir. Hangi derse ne kadar süre ayırmanız, ne şekilde çalışacağınız belirlendikten sonrasında sıra plan oluşturmaya gelmektedir. Bu planlarınızı uyuyup uyanacağınız saat aralığına kadar yapmanız gerekmektedir.

- Planlarınızı Zamanlara Bölün; Zamanınızı etkin bir şekilde yönetebilmeniz için günlük, haftalık, aylık bölümlerde planlar oluşturmanız gerekmektedir. 1 gün öncesinde, bir hafta öncesinde, hatta 1 ay öncesinde bitirmeyi hedeflediğiniz planlar oluşturun. Konuların bitişine ilişkin zamanlamalarınız planlarınızda dâhil olsun. Herhangi bir plan yapmadan son zamana bırakılan konular sizi zor duruma sokacaktır. Bunun sonucu olarak veriminizde oldukça düşecektir.

- Zaman Yönetimini Verimli Kullanın; Her bir birey yetenekleri, duyguları, ilgileri ve yetenekleri bakımından birbirlerinden farklıdırlar. Öğrencilerin öncelikli olarak kendilerini tanıyor olmaları gerekmektedir. Kendisini tanımış olan bir öğrenci hangi derslere ne aralıkta çalışacağını da önceden kestireceği için planlama yapması daha kolay olacaktır. Zamanınızı güzel ve etkin bir şekilde geçirmek adına yalnızca ders çalışmak değil de spor, eğlence ve dinlenme gibi faaliyetlerde de bulunmanız gerekmektedir.

- Veriminizi Düşürecek Olasılıkları Kaldırın; Çalışma yaptığınız odanın ısı dengesi, uyuma düzeniniz, kaygılandığınız durumlar, telefon, sosyal medya gibi tüm etkenler ders çalışırken veriminizi düşürmeye neden olabilmektedir. Yapmış olduğunuz çalışma programında 50dk bir süre çalışma varsa o süreçte herhangi bir durumun dikkatinizi dağıtmaması gerekmektedir.

- Çalışma Ortamı Uygunluğu; Günlük olarak kitaplarınızın, defterlerinizin üzerinde kalabileceği bir çalışma masanızın olması gerekmektedir. Ayrıca odanızda takvim, saat gibi eşyalarda bulundurmalısınız. Bulunduğunuz ortamın ışığının da yeterli olması gerekmektedir.

- Dikkatiniz Daima Dinç Olmalı; İnsanların dikkati anında dağılabilecek bir yapıdadır. Çalıştığınız ortamda da mutlaka dikkatinizi toplayacak eşyaların bulunması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse duvarınızda hedeflerinizin yer aldığı bir liste bulundurabilirsiniz. Ayrıca masanızda yiyecek, telefon gibi eşyalar bulundurmamanız gerekmektedir.

- Derslere Hazırlıklı Olun; Okul, kurs, özel ders gibi bir yere gitmeniz gerektiğinde işleyeceğiniz konulara daha öncesinde çalışarak hazırlıklı bir şekilde gitmeniz gerekmektedir. Bu durum işinizi büyük oranlarda kolaylaştıracaktır.

- Çalışma Esnasında Farklı Derslere Odaklanmayın; Masanız her ne kadar derli toplu olursa olsun, kafanızın da derli toplu şekilde olması gerekmektedir. Birden çok konuya birden odaklanmanız veriminizi düşüreceği gibi, sıkılmanıza ve ders çalışma isteğinizin kaçmasına da neden olacaktır.

- Sık Tekrar Yapma; Gün içerisinde işlemiş olduğunuz ders konularını akşam tekrar etmeniz gerekmektedir. Öğrendiğiniz bilgilerinizin hafızanıza yerleşebilmesi için ders tekrarı oldukça önemlidir. Özellikle önünüzde gireceğiniz bir sınav bulunması durumunda düzenli aralıklarla konuları tekrar etmeniz size büyük bir fayda sağlayacaktır.

- Farklı Ders Kaynaklarından Faydalanın; Ders çalışmanız esnasında farklı kaynaklardan da yararlanmanız size büyük bir kaynak yolu sağlayacaktır. Bakmış olduğunuz kaynakların güvenilir ve güncel olmasına da dikkat etmeniz gerekmektedir.

- Düzenli Not Tutma; Öğrendiğiniz bilgilerin kalıcı olabilmesi için mutlaka düzenli şekilde not tutmanız gerekmektedir. Bu şekilde görsel hafızanızda güçlenecektir.

- Açken, Yeni Yemek Yediğinizde Çalışma Yapmayın; Karnınızın aç olması durumunda çalışmaya odaklanmanız bir hayli zor olacaktır. Karnınızın tok olması durumunda da üzerinizde ağırlık hissedebilirsiniz. Yemeğinizi yedikten yarım saat sonrasında tuvalet ihtiyaçlarınızı karşıladıktan sonra çalışmalarınıza başlamalısınız.

- 40 Dakika Ders + 10 Dakika Mola; Saatlerce ders çalışmak oldukça zararlıdır. Belirli süre sonrasında veriminizi kaybetmeniz an meselesidir. Plan yaparken 40 dakika çalışma + 10 dakika mola dâhilinde süreci yürütmeniz büyük fayda sağlayacaktır.

Verimli ders çalışma sonraki süreçlerde öğrenilebilen, geliştirilmesi mümkün olan bir beceridir. Yukarıda yer alan listeye ek olarak her çalışma sonrasında kendinizi mutlaka ödüllendirmeniz gerekmektedir. Bu durum motivasyonu oldukça arttıracaktır. Buna ek olaraksa olumsuz tüm alışkanlıkları bırakarak, olumlu alışkanlıklarınızı güçlendirmeniz gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir başlıklı makalemizde adım adım matematik nasıl öğrenilir, matematik nasıl öğrenilir ve matematik nasıl öğrenilir püf noktaları hakkında bilgiler verilmektedir.